Restaurant de Meeuw
24 juni 2019Bij Frans en Henny Meeuwisse-Padmos stroomt het horecabloed al tientallen jaren door hun aderen. ‘’Wij houden ervan om mensen te laten genieten’’, dit deden zij eerst in het bruincafé op Aquadelta en nu al ruim 30 jaar in hun restaurant: Restaurant De Meeuw.
Hoe zijn jullie zo’n 30 jaar geleden gestart?
‘’Na ons tweejarig avontuur op Aquadelta moesten we het pand van ons bruincafé helaas verlaten. Het park werd verkocht en daarom kon het niet langer verhuurd worden. Erg balen, maar we zochten naar een andere oplossing. Ons oog viel toen op Café Bru aan de Noorddijk, wat toen nog eigendom was van de familie Hoogerwerf. We gingen met hen in gesprek en in juli 1988 kochten we dat pand. We begonnen eerst met een frietzaak, maar al snel werden de frituurpannen ingeruild voor een professionele keuken. Officieel zijn we 1 augustus 1988 gestart met Restaurant de Meeuw, in de volksmond ook wel ‘De Gogge’ genoemd.’’
In al die tijd moet je toch wel heel wat leuke momenten hebben meegemaakt?
‘’Zeker! Er zijn twee dingen die ik nooit meer vergeet. Eén daarvan is nog maar een paar jaar geleden, toen werd iemand ten huwelijk gevraagd aan tafel. Dat was zo’n mooi en magisch moment. Het andere voorbeeld is al veel langer geleden. Ik stond toen achter de bar en aan diezelfde bar nam een echtpaar met een kind plaats. Ik knoopte, zoals ik met iedere gast doe, een gezellig gesprek aan. Al snel merkte ik dat heel het restaurant zat te kijken en fluisteren. Ik had geen idee waarom. Wat bleek? Het was acteur Wilbert Gieske, beter bekend als Robert Alberts uit de serie Goede tijden, Slechte tijden. Na deze blunder beloofde ik hem de serie wél te gaan volgen. Maar heel eerlijk, ik heb tot de dag van vandaag nog nooit één aflevering gekeken, haha.’’
Wat maakt het ondernemen op Bru zo leuk?
‘’Het is heerlijk. Het is ons kent ons. Kom ik mensen in het dorp tegen, dan gaat het natuurlijk al snel over het restaurant. Ze beloven dan snel eens langs te komen en het enige wat ik dan zeg, is: de deur staat altijd open. Is het niet de voordeur, dan mag je ook altijd de achterdeur nemen. Dat is en blijft toch het liefste wat we doen: mensen laten genieten.’’
Hoe zie je de toekomst tegemoet?
‘’Op dit moment werken we nog elke dag met plezier in onze mooie, gerenoveerde zaak mét top personeel. Frans organiseert op dit moment de keuken met Luuk als chef. En ik regel de voorkant samen met Marije als bedrijfsbegeleider. Zij wordt bijgestaan door Lenie, die hier inmiddels al bijna 31 jaar werkt. Het hele team voelt als een hechte familie en dat is heel fijn.
‘’Over een paar jaar zie ik ons wel wat minder werken en meer genieten van alle mooie landen om ons heen. Het lijkt ons schitterend om de zomer lekker op Bru te vertoeven en in de winter eropuit te trekken met een camper. Maar voor nu is onze grootste droom: gezond blijven en nog een paar jaar doorgaan met ons restaurant!’’