Natuurgebieden op Schouwen-Duiveland

8 maart 2023

Nu de dagen steeds langer worden ๐ŸŒˆ, de vogels โ€˜s ochtends aan het fluiten zijn ๐Ÿ•Š en de zon zich steeds minder vaak achter de grijze wolken verstopt โ˜€๏ธ, is het hoog tijd om weer eens wat vaker een frisse neus te halen. En dan bedoelen we niet dat standaard rondje waar je eigenlijk al lang op uitgekeken bent. Nee, Schouwen-Duiveland kent heel wat natuurgebieden die je ongetwijfeld gaan verrassen. De komende tijd lichten we ze een voor een voor je uit. Kom dus maar op met dat voorjaar! ๐ŸŒป๐Ÿ˜„

Meeuwenduinen

We trappen de natuurgebieden van Schouwen-Duiveland af met een van de mooiste duingebieden van het eiland: de ๐˜”๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ถ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ถ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฏ.๐ŸŒฑ De Meeuwenduinen kenmerkt zich aan – hoe kan het ook anders – de vele meeuwen die hier wonen. Daarnaast vind je hier ook veel wild zoals reeรซn, damherten en Shetlandponyโ€™s die je tijdens een wandeling door het gebied zomaar tegenkomt. ๐ŸŽ๐ŸฆŒ En mocht je een grote wandel- รฉn natuurliefhebber zijn, dan is de twaalf kilometer lange wandelroute door dit gebied een echte tip. Maar let op: de route is alleen volledig toegankelijk buiten het broedseizoen (tussen 15 juli en 15 maart).

๐Ÿ“ A. van de Weijdeweg 4328, Burgh-Haamstede

Vroongronden Renesse

Een open en hobbelig landschap en talloze vogels, bloemen en vlinders.๐Ÿ•Š๐ŸŒธ๐Ÿฆ‹ Dat zijn de ๐˜๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜จ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ in Renesse. Spot al fietsend koeien, reeรซn, damherten en paarden en geniet van de rust die in het natuurgebied hangt. Door het natuurgebied slingert een prachtig fietspad van zoโ€™n 4,5 kilometer.

๐Ÿ“ 4325, DB Renesse

Gadra-bos

Een onderdeel van de Vroongronden is het ๐˜Ž๐˜ข๐˜ฅ๐˜ณ๐˜ข-๐˜ฃ๐˜ฐ๐˜ด. Dat dit door veel mensen het paddenstoelenbos wordt genoemd, wordt bij een bezoek in het najaar al snel duidelijk.๐Ÿ„๐Ÿ„๐Ÿ„ Dan is het bos een unieke plaats om talloze verschillende paddenstoelen te ontdekken. Dit in combinatie met de grillig begroeide boomstronken en takken maken het Gadra-bos tot een bijzonder geheel dat het bezoeken waard is.โœจ

๐Ÿ“ ย Biesterveldwegje 7, 4328 ES Burgh-Haamstede

Natuurgebied Neeltje Jans

Halverwege de Oosterscheldekering vind je het bijzondere natuurgebied ๐˜•๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ต๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜‘๐˜ข๐˜ฏ๐˜ด. Neeltje Jans is de plek waar natuur, cultuur en techniek samenkomen. Het is onderdeel van het grootste nationale park van Nederland: Nationaal Park de Oosterschelde.ย Op het natuurgebied zijn vier korte wandelroutes uitgezet variรซrend van 0,5 tot 4 kilometer. Combineer dit natuurgebied met een bezoek aan het themapark en kom meer te weten over de Watersnoodramp van 1953 en de Deltawerken.

Schelphoek Serooskerke

Wie interesse heeft in de historie van Schouwen-Duiveland moet een bezoek brengen aan de ๐˜š๐˜ค๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฑ๐˜ฉ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ฌ. De Schelphoek is een krekengebied dat tijdens de Watersnoodramp in 1953 is ontstaan. Met een oppervlakte van 520 meter breed en 38 meter diep is het gebied voornamelijk rijk aan vogels. Vergeet dus tijdens een bezoek je verrekijker niet. In dit krekengebied broeden meer dan zestig soorten vogels waaronder nachtegalen, grote bonte spechten en uilen รฉn tref je (afhankelijk van het seizoen) buitendijks duizenden kustvogels aan. Een prachtig beeld!

Boswachterij Westerschouwen

Met haar heuvelachtige duinlandschap, vele dierlijke bewoners en ontelbare boom- en plantsoorten is ๐˜‰๐˜ฐ๐˜ด๐˜ธ๐˜ข๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ช๐˜ซ ๐˜ž๐˜ฆ๐˜ด๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ด๐˜ค๐˜ฉ๐˜ฐ๐˜ถ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ฏ een van de mooiste natuurgebieden van Schouwen-Duiveland. Het 330 hectare (!) bos kent Westerschouwen vele recreatiemogelijkheden die je te voet, per fiets of zelfs met een paard vrij kunt bezoeken. Liever met een gids op pad? Ook dat is mogelijk. Aan de hoofdingang van het bos staat een excursieschuur waar ze je graag verder helpen.

๐Ÿ“ Kraaijensteinweg 140, 4328 RD Burgh-Haamstede

Zeepeduinen

Grenzend aan Boswachterij Westerschouwen vind je ๐˜ก๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ถ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฏ: een natuurgebied waar je veertig bunkers uit de Tweede Wereldoorlog terugvindt. Ga tijdens je wandeling op zoek naar de bunkers of bezoek tijdens excursies of monumentendagen de bekendste bunker van de Zeepeduinen: de Walvisbunker. Op deze bunker is een uitzichtpunt gemaakt waar je ver uitkijkt over de Zeepeduinen.

Tip: combineer een bezoek aan de Zeepeduinen met een bezoek aan Slot Haamstede, een sprookjesachtig kasteel uit de 17e eeuw.

๐Ÿ“ Zandstraat 11, 4328 LM Burgh-Haamstede

Grevelingenmeer

Bij een bezoek aan Bruinisse kun je er niet omheen: het ๐˜Ž๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ณ. Het Grevelingenmeer ligt tussen de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland, op de grens van Zuid-Holland en Zeeland en is het grootste zoutwatermeer van West-Europa. Met de moderne jachthaven, verschillende strandjes en vele watersportmogelijkheden aan het meer is dit dรฉ plek om te ontspannen.

Nationaal park Oosterschelde

Stap op de fiets, pak de auto of trek je wandelschoenen aan en breng een bezoek aan ๐˜•๐˜ข๐˜ต๐˜ช๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ข๐˜ข๐˜ญ ๐˜—๐˜ข๐˜ณ๐˜ฌ ๐˜–๐˜ฐ๐˜ด๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ด๐˜ค๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฅ๐˜ฆ: een uniek natuurgebied met een indrukwekkende onderwaterwereld waar menig duikershart sneller van gaat kloppen. Van sepia’s tot bruinvissen en van zeldzame vogels tot duizenden plantensoorten. Blijf je liever boven water? Volg het fietspad en geniet van de prachtige natuur. Tip voor als je op de fiets stapt: kijk van tevoren goed naar hoe de wind staat. Met veel wind kunnen de buitendijkse fietspaden een zware inspanning zijn.

Plan Tureluur

Aan de zuidkant van Schouwen vind je ๐˜—๐˜ญ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜›๐˜ถ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ถ๐˜ถ๐˜ณ: een uitgestrekt natuurgebied dat onderdeel van Nationaal Park Oosterschelde is. Plan Tureluur kent een moerasland waar vogelaars en fietsers hun hart kunnen ophalen. Veel kustvogels vinden hun voedsel buitendijks in de Oosterschelde en rusten in de binnendijkse gebieden van de Zuidkust van Schouwen.

Krekengebied Ouwerkerk

De reeks natuurgebieden van Schouwen-Duiveland sluiten we af met het ๐˜’๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฃ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ฅ in Ouwerkerk. Een gebied wat ook is ontstaan door de overstromingen tijdens de Watersnoodramp. Je leert hier meer over tijdens een bezoek aan het Watersnoodmuseum die je bij dit krekengebied vindt. Het museum vertelt het verhaal van de ramp – hoe het heeft kunnen plaatsvinden en wat er uiteindelijk is gedaan om de provincie weer op te bouwen.

Trek na afloop je wandelschoenen aan en verken het gebied langs een van de uitgezette routes, neem tijdens de warme dagen een frisse duik in de grote kreek tegenover het museum of neem wat lekkers mee en zoek een plekje om te picknicken terwijl de kinderen zich vermaken bij de natuurlijke speelweide. Veel plezier!

๐Ÿ“ ย Weg van de Buitenlandse Pers 5, 4305 RJ Ouwerkerk

Nieuwsgierig naar meer? Bekijk onze points of interest pagina voor de mooiste plekken op Schouwen-Duiveland!


Deel deze pagina: