In gesprek met VIA-Adviseurs
9 september 2019Met een rugzak vol ervaring besloot Henri Vogel zelfstandig ondernemer te worden. In 2005 richtte hij VIA-Adviseurs op en is hij door het hele land actief. Wij vroegen hem naar zijn werkzaamheden en toekomstplannen. Nieuwsgierig geworden? Lees dan zeker even verder en maak kennis met deze Bruse ondernemer.
Wat doet VIA-Adviseurs precies?
”Als jurist en organisatieadviseur adviseer ik samen met een groep zelfstandige adviseurs gemeenten en provincies door het hele land. Wat dat precies inhoud? In al onze activiteiten staat ontwikkelen centraal. Daarbij ont-wikkelen we juristen, burgemeesters, wethouders en organisaties, zodat ze met de burgers en bedrijven beter communiceren en samenwerken. Als bureau zijn we daarin een nichespeler.”
Hoe ben je ooit begonnen? Neem ons eens mee in die tijd.
”Na mijn studie rechten heb ik bij diverse provincies en gemeenten gewerkt. Toen ik bij de toenmalige gemeente Bruinisse kwam werken, ben ik samen met mijn vrouw in Bru komen wonen. De bedoeling was om dit voor een paar jaar te doen, maar het zijn er inmiddels als 32, haha. Uiteindelijk ben ik in 2001 vertrokken bij de gemeente Schouwen-Duiveland en koos ik voor de baan als consultent bij een organisatieadviesbureau. Toen ik het kunstje een tijdje had afgekeken, heb ik in 2005 de stap gemaakt om zelfstanding ondernemer te worden met mijn eigen bureau VIA-Adviseurs.”
Heb je nog bepaalde toekomstplannen met VIA-Adviseurs?
”Afgelopen jaren ben ik vooral buiten de provincie Zeeland actief geweest. Dat ben ik nu aan het veranderen. Ik voel me voor onze regio verantwoordelijk en wil hier van betekenis zijn. Zo starten we binnenkort, in samenwerking met de Hogeschool Zeeland, de minor ‘Fit for the Future’ voor gemeenten in de regio. Het doel van deze trainingen is om medewerkers van gemeenten toekomstbestendig te maken. Onderwerpen die tijdens de minor besproken worden, zijn bijvoorbeeld de innovaties vanuit digitalisering, het open staan voor beleidloos werken, ruimte creëren binnen het bestaand beleid en het onderling samenwerken in Zeeland. Vanuit ons netwerk halen wij docenten en hoogleraren naar Zeeland om de trainingen te geven. Zo hopen we uiteindelijk de provincie tot een duurzame samenleving te maken.”
En zit er nog een grote droom in je verscholen?
”Tja, mijn grootste droom als ondernemer? Dat er steeds meer overheden in Zeeland verantwoordelijkheid nemen en in samenwerking met burgers en ondernemers de provincie gaan besturen. Zeeland is uniek en samen met burgers en ondernemers is er echt meer uit te halen. Het is een boeiend proces, waar ik graag mijn steentje aan bijdraag.”
Wat is jouw grootste reden geweest om jezelf aan te sluiten bij de ondernemersvereniging hier in Bru?
”Ik wil als ondernemer graag lokaal verbonden zijn. En heel eerlijk, dat heb ik de laatste jaren te weinig gedaan. Ondernemersvereniging Bruinisse maakt dit gelukkig mogelijk en daarom mijn keuze om lid te worden.”