In gesprek met Tom van Heaven Icecream
7 september 2021IJsliefhebbers opgelet: IJssalon Heaven Icecream is hét adres waar je moet zijn. Waarom? Hier maken ze al hun ijs van A tot Z helemaal zelf. Wij spraken eigenaar Tom over zijn eigen bedrijf.
Een half jaartje geleden ben je gestart met Heaven Icecream. Kan je wat meer vertellen over de ijssalon?
‘’Zeker! Heaven Icecream is een ambachtelijk ijsmakersbedrijf. Dat houdt in dat we het ijs zo puur mogelijk maken. Met verse melk van de melkboer, eigen smaken en recepturen en zelfgedraaide bolletjes ijs.
Hoe is dit allemaal begonnen?
‘’Dat was in 2011. Het begon allemaal met een ijsfiets, ijsmachine, vriezer en een pan waar ik de mix in maakte. Ik fietste tien jaar lang met de ijsfiets naar de haven en het strand van Sint-Annaland en schepte daar middagen lang mijn eigen gemaakte ijs. In de avonden ging ik langs de deuren om op barbecues, verjaardagen, bruiloften en andere gelegenheden ijs te scheppen. Dat laatste is trouwens iets wat we nog steeds doen.’’
Hoe kom je op het bedenken van de smaken en recepturen?
‘’Creatief zijn denk ik, haha. Nee, ik heb geen idee. Ideeën komen op de gekste momenten in mij op en inspiratie komt als ik bezig ben. Smaken die mij lekker lijken, schrijf ik op papier en plak ik op de vrieskasten. Elke keer als ik lang loop, bedenk ik hoe ik er het beste en lekkerste ijssoort van kan maken. Zit er een recept in mijn hoofd? Dan duik ik de keuken in en probeer ik alles net zolang uit totdat ik tevreden ben.’’
Welke smaak is jouw all-time favorite?
‘’Haha, deze vraag had ik al verwacht. Maar eerlijk, deze verandert met de wind. Op zomerse dagen zie je mij alleen maar mango en perzik ijs eten, terwijl op een nazomerse dag ik eerder voor een notensmaak ga. Wel is mijn ultieme combi pistache en mango. Of MonChou.’’
Waar ben je het meest trots op?
‘’Op de ijssalon natuurlijk! Ik heb dit samen met mijn moeder en haar vriend, die sinds dit jaar ook een ijssalon in Sint-Annaland hebben, mogen doen. Ik ben trots dat ik in de salon het ijs kan maken en dat ik daarnaast ook de koffies van de Zeeuwse Branding en chocolade verkoop. Het is fantastisch om iedere dag te kunnen werken met mooie producten.’’
Heaven Icecream over vijf jaar, vertel.
‘’Ik zou mezelf niet zijn door niet te blijven ontwikkelen. Mijn ultieme droom is om alles op het gebied van ijs aan te kunnen bieden. Of het nu gaat om een lekker bolletje ijs op een knapperig hoorntje met een toef slagroom, een mooie ijstaart, een lekkere (ijs)bonbon voor bij de koffie of een goede koffie voor onderweg. Dit maakt mijn werk uitdagend en spannend.’’
Wat typeert jou als ondernemer?
Dat is toch wel dat ik altijd overal mijn eigen draai aan geef. Ook wanneer een ander zegt dat een andere manier beter is. Is dat eigenwijs? Ja, maar dat maakt mij ook uniek. En gasten willen toch datgene wat jouw uniek maakt. Een product waarmee je het kaf van het koren scheidt. Ambacht, eerlijkheid en transparantie wint altijd.’’
Wat is jouw gouden tip voor bestaande of aanstormende ondernemers?
‘’Blijf jezelf en doe je eigen ding. Klanten komen terug als je goede producten hebt. Of ze rijden er zelfs voor om.’’
Dankjewel Tom! Benieuwd naar de andere verhalen van de ondernemers? Ga naar onze nieuwspagina en lees ze allemaal.