In gesprek met Christian van Zeeuwsche Zoute

25 oktober 2021

Wist je dat de enige Nederlandse zoutziederij dat Nederlands zeezout produceert ‘gewoon’ in ons eigen Bru te vinden is? Ja, dat lees je goed. Zeeuwsche Zoute is de naam! Wij spraken af met eigenaar Christian.

Vertel eens, wie zijn jullie?
‘’Wij zijn Zeeuwsche Zoute. Een zoutziederij dat in Bruinisse is gevestigd, maandelijks zo’n 600 kilo Zeeuws zout helemaal zelf produceert én diverse (sterren) restaurants en winkels als klant heeft.’’

Bestaat jullie assortiment uit alleen puur zout?
‘’Nee, we hebben verschillende smaken. Zo hebben we gerookt zout, zout met zeekraal, zout met wakame en het pure zout. Iedere smaak past perfect bij een bepaald soort gerecht. Zo past gerookt bij oude kaas, zeekraal bij vis, wakame bij vleesgerechten en puur bij vrijwel ieder gerecht. Ieder product is verkrijgbaar in meerdere (cadeau)verpakkingen. Van een simpele zoutmolen tot een handgeschilderde oesterschelp. De keuze is reuze!’’

Wanneer en hoe ben je hiermee gestart?
‘’Het idee begon in het buitenland, waar ik voor mijn toenmalige baan vaak te vinden was. Ik zag in Wales, Noorwegen en de Verenigde Staten vergelijkbare initiatieven rondom zeezout en dacht: waarom is er eigenlijk geen Zeeuws of Nederlands zeezout? Na flink wat research kwam ik er onder andere achter dat in de Romeinse tijd altijd al zout werd gewonnen in Zeeland. Genoeg reden om deze jarenoude ambacht nieuw leven te blazen. Ik ging in de zomer van 2018 met een jerrycan naar de dijk om water te halen en ben toen simpelweg gaan produceren. Van het een kwam het ander en zo startte ik al snel de zoutziederij in een loods in Bruinisse.’’

Kan je ons meenemen in het proces van zout produceren?
‘’Het verhaal van ons zout begint bij de oorsprong, het water uit de Oosterschelde. Bij vloed pompen we het water op uit de wateren bij Bruinisse. Door natuurlijke factoren is het water hier heel goed gezuiverd. Om de hoogste kwaliteit van het zeezout te garanderen, wordt het water bij ons nog eens extra gefilterd. Wanneer dat is gedaan, pompen we het water door ultrafijne filters om zoveel mogelijk microplastics uit het water te halen. Daarna wordt het water verwarmd in een kookketel. Dit doen we net zolang totdat het juiste zoutgehalte is bereikt.’’

‘’Wanneer dat is gelukt, wordt het zout in kleinere, open zoutpannen ondergebracht. Hier verwarmen we met 100% Zeeuwse groene (wind)energie het zoutwater tot zoutkristallen. De zoutkristallen zakken wanneer ze groot genoeg zijn naar de bodem van de pannen en worden daarna zorgvuldig uit de pannen geschept en vervolgens langzaam gedroogd in onze zoutovens. Hierna wordt het zout verpakt of krijgt het nog een laatste touch, zoals het roken of het toevoegen van zeewier of kruiden. Kortgezegd bestaat het proces uit vier stappen: het winnen, het filteren, het inkoken en het oogsten.’’

Indrukwekkend. Waar ben je tot nu toe het meest trots op?
‘’Dat we samen met een team van lokale bruënaars in een vrij korte tijd Zeeuwsche Zoute op de kaart hebben weten te zetten. Daarnaast ben ik er ook trots op dat we tijdens het gehele productieproces zoveel mogelijk op een duurzame wijze proberen te produceren. Dit doen we onder andere door de warmte van de zoutpannen op te vangen, maar ook door te werken met recyclebare materialen, zoals onze zoutmolens. Daarnaast gebruiken ook de glazenwassers uit Zierikzee ons gecondenseerde water.’’

Wat is je grootste droom?
‘’Dat Zeeuwsche Zoute hét zeezout van Nederland is. En wie weet zit er nog wel een internationale droom in.’’

Dankjewel voor dit gesprek Christian. Wij wensen je uiteraard heel veel succes met de groei van Zeeuwsche Zoute!


Deel deze pagina: