In gesprek met BRU17

3 augustus 2019

Met nul horecaervaring maakte Niels Habraken zo’n 8 jaar geleden de sprong in het diepe en werd hij eigenaar van een viswinkel én -restaurant. En wel op het Havenplateau in Bruinisse. Vol trots verteld hij over deze periode en natuurlijk zijn zaak: BRU17.

Onervaren en een horecagelegenheid beginnen op toch wel de mooiste plek van Bruinisse, vertel?
‘’Klopt! Naast de vestiging in Bru hebben we een viswinkel in de visafslag van Stellendam. Daar is mijn vader 21 jaar geleden begonnen. Naast mijn studie heb ik daar in de vakanties en weekenden altijd gewerkt. Ik heb in totaal twee studies afgerond en heb daarna acht jaar op een ingenieursbureau gewerkt. Op een gegeven moment kwam de keuze: of voor een baas blijven werken of eigen baas worden. Doordat ik samen met mijn vader mooie ideeën had voor de toekomst in Bruinisse heb ik voor dat laatste gekozen. Na een grote verbouwing van de BRU17 zijn we op Hemelvaartsdag geopend met een viswinkel en -restaurant. Onze zoon Job was toen 2 weken (!) oud. Het was een hectische tijd, maar wij kijken er altijd met een goed gevoel op terug. Dit geval is mede te danken aan ons ervaren personeel dat we vanaf dag 1 in dienst hebben. Door hen zijn we inmiddels door de wol geverfd.’’

 width=

Kijkje in het restaurant & personeel

Wat zorgt ervoor dat BRU17 anders is dan andere restaurants?
”Bijzonder is dat wij écht gespecialiseerd zijn in vis, schaal- en schelpdieren uit de regio. Dat betekent: geen vlees en alleen producten uit de Noordzee, Waddenzee en Oosterschelde. Zalm, tonijn of gamba’s zal je bij ons dan ook niet vinden. Puur omdat deze producten niet van hier komen.”

Wat is een mooi moment uit je ondernemersperiode?
‘’Wat voor ons speciaal voelt, is dat we veel gasten hebben die van ver in de auto stappen om speciaal bij ons te komen lunchen of dineren. Een aantal maanden terug kwam er zelfs een stel uit Parijs. Die meneer was jarig en mocht kiezen waar hij wilde eten. Omdat hij voorheen al weleens bij ons had gegeten, wilde hij voor zijn verjaardag terugkeren naar BRU17. Toen wij dit hoorden hebben we aangegeven dat ze ook konden overnachten in Hotel Bru, maar kregen als antwoord: ‘’We moeten morgen gewoon weer werken, dus we rijden gewoon heen en weer.” Dit is natuurlijk een uitzonderlijk geval, maar wel prachtig om te horen.’’

 width=

De viswinkel

Waar ben je het meest trots op? 
‘’Trots zijn we op ons personeel. De sfeer is goed, ze hebben hart voor de zaak en iedereen heeft wat voor elkaar over. Dat is zo belangrijk. Onze gasten hebben dit ook in de gaten.  Daarnaast stonden we volgens de culinaire recensenten van de PZC het eerste jaar in de top 5 van beste restaurants in Zeeland. Dat was natuurlijk een groot compliment. Door de ervaring in de loop van de jaren hebben we grote stappen gemaakt op culinair vlak en proberen we dit te blijven doen.’’

Wat is jouw grootste droom op ondernemersvlak?
‘’Bruinisse gezamenlijk op de kaart zetten. Als we dat als ondernemers voor elkaar krijgen, wordt iedereen daar wijzer van. Van de horecaondernemer tot de schilder om de hoek. En eigenlijk alles wat daartussen zit. Dit is de voornaamste reden dat ik aangesloten ben bij Ondernemersvereniging Bruinisse. Alleen samen sta je sterk. Naar toekomstige klanten, maar zeker ook naar overheden bijvoorbeeld. Allemaal individueel opereren, zou als los zand zijn.’’

Elke week vertelt een Bruse ondernemer zijn of haar verhaal.


Deel deze pagina: