Hotel Bru en Petit Kitchen & Bar
29 november 2019Wat ontstond als een grapje tijdens de vrijdagmiddagborrel thuis aan de eettafel, werd in 2016 werkelijkheid voor Patricia en haar partner Martin. Hij gooide zijn leven ervoor om, zij ging haar droom achterna. Hotel Bru werd geboren en dat smaakte naar meer!
Je snapt dat we nu reuzebenieuwd zijn naar dat grapje…
‘’Haha, ja zo ging het echt. Wij wonen sinds 2011 aan de Oudestraat en zo’n twee jaar later, toen ik 1,5 jaar werkzaam was bij Resort Land&Zee in Scharendijke, zaten we gezellig met elkaar te borrelen en grappen. Opeens ging het gesprek over het huis en schuur van de buurvrouw. Wat nou als ze daar ooit nog eens vanaf wil? Dan slaan we gewoon een gat in de muur, verbinden we het aan het huis en maken we er een B&B van. Dit onderwerp kwam daarna, niet zonder reden natuurlijk, regelmatig terug tijdens de vrijdagmiddagborrels. En ik besloot de stoute schoenen aan te trekken. Ik gooide een briefje bij de buurvrouw in de bus met de vraag wanneer ze ooit van haar huis en schuur af wilde, wij openstonden voor overname. Dat briefje zorgde eigenlijk voor een enorme stroomversnelling. Voordat ik het wist raakten we in gesprek, werden er plannen gemaakt en werden de vergunningen aangevraagd. Het ging gewoon gebeuren!’’
Tof! Hoe lang heeft dat uiteindelijk geduurd?
‘’Na wat strubbelingen vergunning-technisch zijn we uiteindelijk op 1 juli 2016 geopend. Hier ging wel de nieuwbouw van 6 maanden aan vooraf. Of eigenlijk 5 maanden, 1 maand hebben we nog nodig gehad om alles in te richten.’’
Deze werd door Martin uitgevoerd, toch?
‘’Ja, dat maakt het allemaal extra bijzonder. Hij heeft de bouw van het hotel (10 kamers, 4 appartementen en ontbijt-/vergader-/feestruimte) vanuit zijn oude werkgever Quant volledig zelf begeleid. Daarnaast kwam ikzelf ook elke dag een kijkje nemen. Als je naast zo’n verbouwing woont, raak je toch nieuwsgierig, haha. Deze korte lijntjes zorgden ervoor dat alles snel kon verlopen. Iets wat je natuurlijk graag wil!’’
En nu dus alweer ruim drie jaar eigenaar van een prachtig hotel. Hoe gaat dat?
‘’Gelukkig heel goed! We hebben sinds onze opening een groei in bezetting, van 58% in het eerste half jaar naar 78% in 2019. Dat is voor deze branche en omgeving erg goed. Het hotel wordt gevonden door veel verschillende gasten. Van zakelijke gasten tot werklui die in de kost zitten en van toeristen die komen fietsen, wandelen of genieten van de watersport tot gasten die op familiebezoek zijn. De doelgroep is heel divers, wat het runnen van Hotel Bru ook heel leuk maakt.’’
Naast de positieve verandering in bezetting, is er natuurlijk meer veranderd.
‘’Ja, na de opening van het hotel bleef de trein maar doordenderen. Ruim een jaar later besloten we samen met mijn broertje Jeroen Café Petit te verbouwen en om te dopen tot Petit Kitchen & Bar. Het café is al 37 jaar in de familie, mijn ouders zijn door het overnemen van Petit in Bruinisse neergestreken en nooit meer weggegaan. Daarom was het voor ons ook extra leuk om als familie aan dit project te beginnen. Na een half jaar een fine-dining concept te hebben gedraaid, hebben we de boel flink omgegooid. Het concept paste niet bij ons en vooral Jeroen voelde zich niet prettig bij de zaak. Iets wat natuurlijk wel superbelangrijk is en daarom besloten we het roer om te gooien. Daar hebben we tot op de dag van vandaag nog geen seconde spijt van gehad! We zijn nu breder toegankelijk en kunnen allemaal meer voldoening halen uit deze opzet.’’
Daarnaast ook privé flink uitgebreid. Jullie zijn trotse ouders van Lucas en tweeling Noud & Evie geworden. Hoe is dat?
‘’Dat is druk, maar door hulp van beide ouders kunnen we het gelukkig allemaal volhouden. Lucas is natuurlijk wat ouder en is wat vaker in het hotel te vinden. Hij helpt dan met het bakken van de eitjes, brengt ze naar de tafels of legt de gasten bijvoorbeeld uit hoe de sleutel werkt. Daarnaast zijn de teams, zowel van Petit als het hotel, super. Daar kunnen we echt op bouwen en zijn we maar wat trots op.’’
Is het cirkeltje nu rond of hebben jullie nog meer plannen in het vizier?
‘’Sinds 1 november dit jaar hebben we de lunchroom-activiteiten van het hotel verplaatst naar Petit. Hierdoor hebben we voor ons zelf wat meer overzicht en rust, en ik denk dat we hiermee een beter en volledig pakket kunnen bieden aan onze hotelgasten, maar ook een gezellige plek hebben weten te creëren voor de Bruenaar en andere passanten die Bruinisse bezoeken. Natuurlijk zullen we onszelf altijd bezighouden met het verbeteren van het hotel en Petit. Naast dat de gasten altijd voorop staan, staan de teams dat ook. We hopen dat iedereen met plezier blijft terugkomen!’’
Laatste vraag, wat is het allerleukste van het hebben van een eigen onderneming?
‘’Dat ik dit samen met mijn partner, broer en eigenlijk heel de familie kan doen. Wij zijn allemaal heel hecht en ondanks dat we elkaar af en toe ook niet zo leuk vinden, heeft dit ons allemaal sterker gemaakt. Ik geniet van hoe we dit kunnen delen. Met z’n allen. Op de plek waar we niet meer weg willen: Bru!’’
Lees alle andere interviews met Bruse ondernemers op onze nieuwspagina