Over Bruinisse

‘’Welkom in Bru!’’ Een uitspraak die je bij een bezoek aan ons dorp uit veel monden gaat horen. Bru, want zo wordt Bruinisse door de inwoners genoemd, is de ideale plek voor (water)sporters, vakantiegangers, dagjes weg mensen en natuurliefhebbers. Waarom? Het dorp ligt aan het Grevelingenmeer mét moderne jachthaven, heeft een groot vakantiepark, verschillende strandjes en prachtige fiets- en wandelroutes langs de Oosterschelde en door het groene landschap. Dit alles maakt dat Bruinisse alles heeft wat je nodig hebt. Zien we je snel?

Ligging

Ondanks dat Bruinisse in ‘het verre’ Zeeland ligt, is het dorp makkelijk te bereiken. Zo ligt het aan de N59 die aansluit op A-wegen naar Rotterdam en Breda waardoor je binnen drie kwartier in de Randstad staat. Ga je de andere kant op? Dan sta je binnen 15 minuten in het historische Zierikzee, rijd je in een kleine 20 minuten naar Dreischor, waar je een van de grootste wijngaarden van Nederland vindt én sta je in nog geen half uur in Brouwershaven. Een gezellig dorp dat bekend staat om zijn gezellige jachthaven. En natuurlijk mag een bezoek aan de bekendste badplaatsen van Schouwen-Duiveland niet ontbreken: Renesse en Burgh-Haamstede. Een half uur rijden en je bent ook daar van de partij.

Inwoners en DNA

Bruinisse kent ruim 3.000 inwoners. Het dorp en zijn inwoners staan bekend om het sterke, eigen karakter. Lees: trots, authentiek, eerlijk en af en toe een tikkie eigenwijs. Een combinatie van eigenschappen die passen bij het ondernemerschap. Niet gek dat Bruinisse zo’n 430 (!) bedrijfsvestigingen kent. Zo valt het aantal winkels in het dorp meteen op, zijn de horecazaken niet op een hand te tellen en kennen we ook een hoop bedrijven in de dienstensector. Aanpakkers, zo kun je de bewoners wel noemen.

(Sport)verenigingen

Ook heeft Bruinisse een ruim aanbod aan (sport)verenigingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de moderne voetbalvereniging Bruse Boys of het gloednieuwe pand van de Scouting? En dan hebben we het nog niet gehad over Golfclub Grevelingenhout, die met 18-holes ook buiten Bruinisse populair is. Houd je van tennis, volleybal, bootcamp, fitness of badminton? Ook dan zit je hier goed.

Mosselen

Bruinisse en mosselen, je kunt ze bijna niet los van elkaar benoemen. De gigantische mossel bij binnenkomst op de dijk, de haven met mosselvloot en de vele restaurants waarbij (in het seizoen) de beste mosselen worden geserveerd, zorgen ervoor dat Bruinisse een typisch vissersdorp is waarbij de mossel op nummer één staat.

Mosselen zijn zelfs zo onlosmakelijk met het dorp verbonden dat er in het derde weekend van juli een terugkerend evenement wordt georganiseerd, de Visserijdagen. Het absolute hoogtepunt van het jaar waarbij drie dagen lang de opening van het mosselseizoen wordt gevierd. Dit evenement trekt jaarlijks ruim 50.000 bezoekers en wijst er nog maar eens op hoe gezellig het hier is. Bruinisse ademt mosselen en daar is iedere inwoner én ondernemer trots op.

Geschiedenis

Bruinisse is in 1457 ontstaan. Eerst werd het dorp Oost-Duiveland genoemd, omdat Bruinisse in het oostelijkste puntje van het eiland is gelegen. Toch werd dit enkele jaren later veranderd naar ‘Bruinisse’. Hoe deze naam is ontstaan? Dat is een nog steeds een raadsel. Het kan zijn dat ‘bruin’ is afgeleid van een persoonsnaam, maar het kan ook verwijzen naar de bruine kleur van de schorren waar Bruinisse op is gebouwd. ‘Nisse’ komt van uitstekend stuk land, waar Bruinisse op is gelegen.

Het dorp kent een rijke geschiedenis. Zo werden we aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen door een bombardement en hebben we twee keer veel schade opgelopen tijdens een storm in 1911 en de Watersnoodramp in 1953. Keer op keer werd het dorp weer ‘opnieuw’ opgebouwd en moesten we door. Wil je meer weten over deze rijke geschiedenis? Dan is museum Brusea de plek waar je moet zijn. En nee, verwacht hier geen standaard museum. Van het bakken van een echte Zeeuwse bolus en het rondlopen in een authentiek ‘Vissersuusje’ tot het kennismaken maken met de eeuwenoude geschiedenis van de mosselkweek en alle nieuwe innovaties. Brusea is een museum voor jong en oud dat vol zit met verhalen. Kortom, een bezoek staat garant voor een onvergetelijke reis door de geschiedenis van Bruinisse.